Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Κεφάλαιο 8o :Ωκεανοί και θάλασσες


   Ψηφιακό βιβλίο μαθητή


             (πατάω πάνω στα  , σύμβολα όταν οδηγηθώ στο ψηφιακό μου βιβλίο απο τον παραπάνω σύνδεσμο και μου ανοίγουν χάρτες,παρουσιάσεις και εικόνες)


Πατάω στον παρακάτω χάρτη και οδηγούμαι σε μια εφαρμογή που δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ηπείρους,ωκενούς και θάλασσες.




Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΩΚΕΑΝΩΝ ΜΕ ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ...

http://egpaid.blogspot.com/2011/10/blog-post_17.html

Μαθαίνω για τα ακτογραφικά στοιχεία(χερσόνησος-ακρωτήριο-κόλπος-ισθμός-πορθμός-διώρυγα-όρμος) πατώντας στην παρακάτω παρουσίαση.


View more presentations or Upload your own.

Ισθμός είναι   στενή λωρίδα ξηράς,που χωρίζει 2 θάλασσες(φυσικό φαινόμενο).
Στην Κόρινθο παλία υπήρχε ισθμός ενω μετά την διανοιξή του τώρα υπάρχει διώρυγα

Διώρυγα ειναι στενή λωρίδα θάλασσας που ενώνει θάλασσες
Πρόκειται για τεχνικό έργο(τεχνητός πορθμός)
        Γνωστές διώρυγες  είναι η διώρυγα της Κορίνθου,διώρυγα του Σουέζ,διώρυγα του Παναμά 

διώρυγα Κορίνθου

διώρυγες Σουέζ & Παναμά

Πορθμόςείναι  θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει 2 στεριές και ενώνει 2 θάλασσες.Το αντίθετο του ισθμού.Το ίδιο με  την διώρυγα,αλλά είναι φυσικός,δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο με τεχνικά μέσα.


                                                  Οι μεγαλύτεροι πορθμοί της Ελλάδας και ο ισθμός της Κορίνθου


 Πάτα στην παρακάτω εικόνα  για να παρακολουθήσεις μια ωραία παρουσίαση για τις διώρυγες σε power point



                                           ΒΙΝΤΕΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ   Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή που εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο το πώς λειτουργεί η περίφημη διώρυγα του Παναμά.(πηγή http://geografiast.blogspot.gr)

                          Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Από την αρχαιότητα ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδροςείχε σκεφτεί να «κόψει» το κομμάτι γης (τον ισθμό) που εμπόδιζε την πλεύση των πλοίων από τον Κορινθιακό στοΣαρωνικό Κόλπο. Στους νεώτερους χρόνους ο Ιωάννης Καποδίστριας σκέφτηκε να πραγματοποιήσει τη διόρυξη (να κατασκευάσει διώρυγα), αλλά το οικονομικό κόστος ήταν απαγορευτικό για ένα τέτοιο εγχείρημα. 
Πολύ αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση του έργου, το οποίο ξεκίνησε το Μάρτιο του1882. Το έργο ανέλαβε ο Ούγγρος στρατηγός Τυρ. Τα εγκαίνια της Διώρυγας της Κορίνθου έγιναν στις 25 Ιουλίου1893.







Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

                                              


Κάντε ΚΛΙΚ στην παρακάτω εικόνα και παρακολουθήστε μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) η οποία αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στονΣαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής.



πηγή http://123-op.blogspot.gr/2010/11/blog-post_10.html